ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΓΓΛΟΦΩΝΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΣΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ (OVIDIUS UNIVERISTY OF CONSTANTSA)

Η Οδοντιατρική Σχολή της Κωνστάντσα στη Ρουμανία, είναι αυτόνομη Σχολή και ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Κωνστάντσα, που η ίδρυσή του ξεκινά το 1961 (ως ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).

Το 1990 το Πανεπιστήμιο αποκτά το σημερινό του όνομα και η Οδοντιατρική σχολή δομείται σύμφωνα με τα τότε διεθνή πρότυπα και από το 1993 ξεκινούν αγγλόφωνο προγράμματα.

Σήμερα φιλοξενεί περίπου 350 φοιτητές οδοντιατρικής με τους περισσότερους να είναι διεθνείς φοιτητές.

Από το 2007 η Οδοντιατρική Σχολή της Κωνστάντσα στη Ρουμανία,  προσανατόλισε τα προγράμματά της στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, τη Συνθήκη της Μπολόνια και τα E.C.T.S.

Η διάρκεια φοίτησης είναι 6ετής (60 credits ανά έτος) διασφαλίζοντας την επάρκεια οδοντιατρικής κλινικής, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για κλινική εκπαίδευση και άσκηση των φοιτητών.

Οι φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνστάντσα, στη Ρουμανία, σπουδάζουν σε ένα Πανεπιστήμιο που συνυπάρχουν Σχολές με συναφές γνωστικό αντικείμενο (Ιατρική, Φαρμακευτική, Βιολογία, Βιοχημεία, Ψυχολογία) και ζουν σε μία πόλη 250.000 κατοίκων, δίπλα στη θάλασσα και σε μία κοινότητα μεγαλύτερη των 15.000 φοιτητών.

Το Πανεπιστήμιο της Κωνστάντσα στη Ρουμανία διαθέτει Πανεπιστημιουπόλεις και κτίρια διάσπαρτα στην πόλη με ωφέλιμη έκταση 24.000 τ.μ.

Στην κεντρική (παλιά) Πανεπιστημιούπολη είναι εγκατεστημένα το Πρυτανείο και το Διοικητικό Συμβούλιο με τις υπηρεσίες τους, καθώς και αίθουσες διδασκαλίας για τις θετικές Επιστήμες, με δίπλα τους την κύρια Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη.

Η Βόρεια Πανεπιστημιούπολη, δίπλα στη λίμνη και το θέρετρο Μαμάγια (πρόσφατη κατασκευή) ευρίσκεται το Κτίριο Γ που μαζί με άλλους χώρους που ανακαινίσθηκαν το 2002 φιλοξενούν τις δραστηριότητες της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνστάντσας.

Εισαγωγή στην Οδοντιατρική Σχολή Κωνστάντσας

Οι υποψήφιοι αξιολογούνται με Interview και με τις Ακαδημαϊκές τους επιδόσεις.

Δίδακτρα Οδοντιατρικής Σχολής

Η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνστάντσας στη Ρουμανία,  έχει δίδακτρα 5.500 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος .

Κόστος ζωής 

Το μηναίο κόστος ζωής ενός φοιτητή είναι 700-800 ευρώ.

Η πόλη της Κωνστάντσας στη Ρουμανία

Η πόλη της Κωνστάντσας ευρίσκεται στη Ν.Α. Ρουμανία, είναι λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα και αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο θέρετρο στη Ρουμανία (Μαμάγια) με πληθυσμό 285.000 κατοίκων (5η πολυπληθέστερη πόλη της Ρουμανίας).

Το σημερινό όνομά της (αντικατέστησε το αρχικό όνομά της Τόμις) προήλθε από την μετεξέλιξη της Κωνσαντιάνας, προς τιμή της Κωνσάντιας ετεροθαλούς αδερφής του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μέγα (274-373).

Στην πορεία της μακρόχρονης ιστορίας της η Κωνστάντσα γνώρισε 2 όψεις ζωής. Το 1878 χαρακτηριζόταν ως ¨φτωχό Τουρκικό ψαροχώρι¨ και το 1920 ακμάζουσα,  ξακουστή για τις εξαγωγές λαδιού και σιταριού.

Σήμερα είναι ένα από τα κύρια βιομηχανικά, εμπορικά, επιχειρηματικά και τουριστικά κέντρα της Ρουμανίας, με λιμάνι το μεγαλύτερο στη Μαύρη θάλασσα και το τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, πλαισιωμένο και από σύγχρονο ναυπηγείο. 

Τέλος η εκπαιδευτική δραστηριότητα (Πανεπιστήμιο με όλες τις σύγχρονες ειδικότητες, Ναυτικό Πανεπιστήμιο) συμβάλει αποφασιστικά στην τοπική οικονομία.

Ο επισκέπτης της Κωνστάντσας στη Ρουμανία, έχει στη διάθεσή του σπουδαία αξιοθέατα: Μνημεία, Εκκλησίες, Όπερα, Θέατρα, Αρχαιολογικό Πάρκο, την ατμόσφαιρα του κέντρου της παλιάς πόλης, αρχαία ερείπια, τα υπαίθρια εστιατόρια, τα clubs, τα παραδοσιακά χωριά, τους αμπελώνες, τις ιαματικές πηγές.

Η Κωνστάντσα στη Ρουμανία είναι μία πόλη που αξίζει κανείς να ζει, να επισκεφθεί, να σπουδάσει, ανάμεσα σε μια μεγάλη κοινότητα Ελλήνων φοιτητών και ανάμεσα σε φιλέλληνες.