ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΓΓΛΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΚΛΟΥΖ- ΝΑΠΟΚΑ  ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ (UNIVERSITY OF AGRICULTURAL SCIENCES AND VETERINARY MEDICINE OF CLUJ- NAPOCA)

Η Κτηνιατρική Σχολή του αγγλόφωνου Πανεπιστημίου του Κλουζ , στη Ρουμανία έχει τις ρίζες της από το 1935, ως τμήμα Ζωοεπιστημών που εντάχθηκε στην προϋπάρχουσα Γεωπονική Σχολή, από τον Οκτώβριο του 1869, ως Institute for Agronomic Education Cluj- Manastur.

Το 1968 το τμήμα μετασχηματίσθηκε (μετά από 2 στάδια εξέλιξης 1906-1929 και 1929-1948) ως Faculty of Animal and Biotechnologies και το 1962 ως Faculty of Veterinary Medicine.

Στις 17 Ιανουαρίου 1990 το Πανεπιστήμιο του Cluj Napoca, στη Ρουμανία δομείται σε 4 Σχολές και το 2012 διαμορφώνεται ως εξής: 

Faculties: Veterinary Medicine, Animal Sciences and Biotechnologies, Agriculture, Horticulture, Food Science and Technology για να ολοκληρωθεί το 2022 με τη δημιουργία του Faculty of Forestry and Land Measurement με την οριστικοποίηση του Πανεπιστημίου ως University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj Napoca. 

Η Κτηνιατρική Σχολή του Κλουζ στη Ρουμανία, λειτουργεί σε 2 Πανεπιστημιουπόλεις (Campus): η κύρια Πανεπιστημιούπολη ευρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης (αίθουσες, εργαστήρια, αμφιθέατρα, διάφορα faculties) και η 2η Πανεπιστημιούπολη κοντά στην 1η και φιλοξενεί τον Αγροτοβοτανικό κήπο με ευρεία βιοποικιλότητα σε αριθμό φυτών, ζώων και ψαριών (ανάμεσα τους και σπάνια είδη από τη διεθνή χλωρίδα και πανίδα).

Το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής του Κλουζ φιλοξενεί πλέον 6.000 φοιτητές και 300 μέλη ακαδημαϊκό προσωπικό.

Όλα τα προγράμματα των 7 ακαδημαϊκών σχολών διαρθρώνονται σε 3 κύκλους (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό) σύμφωνα με τη Συνθήκη της Μπολόνια (Bologna Process και τα E.C.T.S. (360 credits για την Κτηνιατρική Σχολή).

Η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cluj στη Ρουμανία (Veterinary Medicine of Cluj ) είναι μέλος διεθνών ενώσεων (EUA, ICA, CASEE, EARMA, AUF, κ.λπ.)

Τρόπος εισαγωγής στην Κτηνιατρική Σχολή του Κλουζ

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή αξιολογούνται με βάση τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και το επίπεδο γλώσσας (αγγλικά ή γαλλικά) (90%) και το profile εθελοντισμού στην κτηνιατρική υγεία (10%).

Δίδακτρα Κτηνιατρικής Σχολής Κλουζ

Τα δίδακτρα είναι 7.500 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος.

Κόστος ζωής στο Κλουζ της Ρουμανίας 

Το μηνιαίο φοιτητικό κόστος ζωής είναι 800-950 ευρώ.

Η πόλη του Κλουζ στη Ρουμανία

Η Κλουζ- Νάποκα (Cluj- Napoca) ευρίσκεται στο Β.Δ. τμήμα της Ρουμανίας στην ιστορική περιοχή της Τρανσιλβανίας αποτελώντας την κυρίαρχη πόλη της και όντας η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας με 325.000 κατοίκους.

Η ιστορία του Κλουζ ξεκινά την προρωμαϊκή εποχή με οικισμούς αν και καταγράφεται οικισμός από τη Νεολιθική Περίοδο, με τις εποχές Χαλκού και Σιδήρου να καταγράφονται ίχνη Θρακών – Δακών και Κελτών. 

 Η πρώτη εξέλιξη της πόλης χρονολογείται το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, με την εγκατάσταση πολλών συντεχνιών και αριστοκρατών, βάζοντας την πόλη στο κάδρο του εμπορίου και της βιοτεχνικής παραγωγής.

Σήμερα η πόλη του Κλουζ στη Ρουμανία είναι ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά, επιχειρηματικά, πολιτιστικά κέντρα της Ρουμανίας.

Παράλληλα και πνευματικό κέντρο με το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας το Babes- Bolyai, το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Iuliu Hatieganu, το Πολυτεχνείο, την Κτηνιατρική Σχολή, τη Μουσική Ακαδημία, το Universita Art and Design, συγκεντρώνει πλέον των 25.000 φοιτητών, σημαντικό τμήμα των οποίων είναι οι διεθνείς φοιτητές.

Ο επισκέπτης της πόλης του Κλούζ δεν έχει τι να πρωτοδεί:  Μνημεία, Εκκλησίες, Μουσεία, Κήπους, Πάρκα, Όπερα.

Σημαντικός είναι ο εναλλακτικός τουρισμός: Ορειβασία, πεζοπορία, ποδηλασία, κωπηλασία, χειμερινά σπορ, στα μονοπάτια των Καρπαθίων ή και στην υπέροχη Μπουκοβίνα.