ΑΓΓΛΟΦΩΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΤΟΥ ΚΛΟΥΖ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ (BABES–BOLYAI UNIVERSITY)

Το Πανεπιστήμιο του Κλουζ στη Ρουμανία είναι σήμερα το αρχαιότερο, το μεγαλύτερο (από πολλές πλευρές) αλλά και το διασημότερο σε σπουδές, Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας.

Το Πανεπιστήμιο του Κλουζ (Babes Bolyai University), έχει ιστορία σπουδών που ξεκινά και συμπίπτει με την περίοδο της Αναγέννησης, που χάρη σε Ιταλό Ιησουίτη το 1581 εκδίδεται η πράξη ίδρυσης του Major College στο Κλουζ (με ανώτατο επίπεδο ισότιμο με τα Πανεπιστήμια Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας), με σπουδές γλωσσών (Λατινικά, Εβραϊκά και Ελληνικά), σπουδές Φιλοσοφίας και Σπουδές Θεολογίας.

Η εξέλιξη του Πανεπιστημίου στην πορεία των χρόνων είναι αξιολάτρευτη.

Σταθμός για το Πανεπιστήμιο του Κλουζ στη Ρουμανία υπήρξε το 1919, όταν με το διάταγμα του Φερδινάνδου του Α’ ιδρύεται Πανεπιστήμιο με 4 Σχολές: Νομικής, Ιατρικής, Επιστημών, Γραμμάτων και Φιλοσοφίας, ο προάγγελος του σημερινού Πανεπιστημίου, με 2182 φοιτητές τότε.

Το 1957 το Πανεπιστήμιο του Κλουζ περιελάβανε τις ακόλουθες Σχολές: Οικονομικών, Νομικής και Δημόσιας Διοίκησης, Φυσικών Επιστημών, Μαθηματικών και Φυσικής, Χημείας, Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.

Το 1970 το Πανεπιστήμιο, καταληκτικά, ολοκλήρωσε μία διαδικασία αναδιοργάνωσης σχολών, τμημάτων, προγραμμάτων, σπουδών, με απολογισμό: 16 Σχολές με 37 τμήματα πλήρους φοίτησης, 11 τμήματα μερικής φοίτησης και 20 τμήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το 1971 το Πανεπιστήμιο του Cluj αριθμεί 15.000 φοιτητές και 850 καθηγητές.

Μετά το 1990 και αφού είχε προηγηθεί μία περίοδος εκπαιδευτικού «μαρασμού», το Babes Bolyai μεταμορφώνεται σε ένα Πανεπιστήμιο με σπουδές 21 Σχολών, με τμήματα σε 5 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ουγγαρέζικα και ρουμανικά), νέες εγκαταστάσεις, διεθνείς συνεργασίες και πολυάριθμα προγράμματα επιστημονικών συνεργασιών.

Το 2015 το Πανεπιστήμιο του Κλουζ διαθέτει σπουδές για 21 Σχολές, 337 προγράμματα σπουδών, 42.000 φοιτητές και το 2021 48.620 φοιτητές, 1554 καθηγητές και 1596 διοικητικό προσωπικό.

Το τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κλουζ

Το τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κλουζ στη Ρουμανία, ανήκει στη Σχολή Ψυχολογίας και Επιστημών Αγωγής (Faculty of Psychology and Educational Sciences), ιδρύθηκε το 1998 και ενσωματώνει υψηλά ακαδημαϊκά πρότυπα, τόσο στην επιστημονική διάσταση, όσο και στην επαγγελματική.

Με τις διεθνείς συνεργασίες παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές του να παρακολουθήσουν, στα πλαίσια ανταλλαγών φοιτητών, να γνωρίσουν νέα ακαδημαϊκά περιβάλλοντα.

Προϋποθέσεις εισαγωγής στη Σχολή Ψυχολογίας

Οι υποψήφιοι φοιτητές αξιολογούνται κατά 5% από τον ακαδημαϊκό τους φάκελο και κατά 50% από εισαγωγικό τεστ (προϋπόθεση υψηλή πιστοποίηση στην αγγλική γλώσσα).

Κόστος ζωής στην πόλη του Κλουζ

Το μηνιαίο κόστος ζωής στην  πόλη του Κλουζ, για έναν φοιτητή, είναι 750-850 ευρώ.

Η πόλη του Κλουζ στη Ρουμανία

Η Κλουζ- Νάποκα (Cluj- Napoca) ευρίσκεται στο Β.Δ. τμήμα της Ρουμανίας στην ιστορική περιοχή της Τρανσιλβανίας αποτελώντας την κυρίαρχη πόλη της και όντας η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας με 325.000 κατοίκους.

Η ιστορία του Κλουζ ξεκινά την προρωμαϊκή εποχή με οικισμούς αν και καταγράφεται οικισμός από τη Νεολιθική Περίοδο, με τις εποχές Χαλκού και Σιδήρου να καταγράφονται ίχνη Θρακών – Δακών και Κελτών. 

 Η πρώτη εξέλιξη της πόλης χρονολογείται το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, με την εγκατάσταση πολλών συντεχνιών και αριστοκρατών, βάζοντας την πόλη στο κάδρο του εμπορίου και της βιοτεχνικής παραγωγής.

Σήμερα η πόλη του Κλουζ στη Ρουμανία είναι ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά, επιχειρηματικά, πολιτιστικά κέντρα της Ρουμανίας.

Παράλληλα και πνευματικό κέντρο με το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας το Babes- Bolyai, το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Iuliu Hatieganu, το Πολυτεχνείο, την Κτηνιατρική Σχολή, τη Μουσική Ακαδημία, το Universita Art and Design, συγκεντρώνει πλέον των 25.000 φοιτητών, σημαντικό τμήμα των οποίων είναι οι διεθνείς φοιτητές.

Ο επισκέπτης της πόλης του Κλούζ δεν έχει τι να πρωτοδεί:  Μνημεία, Εκκλησίες, Μουσεία, Κήπους, Πάρκα, Όπερα.

Σημαντικός είναι ο εναλλακτικός τουρισμός: Ορειβασία, πεζοπορία, ποδηλασία, κωπηλασία, χειμερινά σπορ, στα μονοπάτια των Καρπαθίων ή και στην υπέροχη Μπουκοβίνα.