ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΓΓΛΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΚΛΟΥΖ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ (UNIVERISTY OF MEDICINE AND PHARMACY)

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Κλουζ στη Ρουμανία, αποτελεί την εξέλιξη της έναρξης της Ιατρικής εκπαίδευσης από το 1581, με πρώτο σταθμό το 1775 ( Ιατροχειρουργική Σχολή).

Το 1919 δημιουργούνται νέοι κλάδοι (Στοματολογία, Ακτινολογία, κ.λπ.) και το 1919-1934 εισάγεται ο κλάδος της Φαρμακευτικής.

Το 1948 το τότε Ιατρο-Φαρμακευτικό Ινστιτούτο δομείται σε σχολές: Γενική Ιατρική, Παιδιατρική, Στοματολογία, Φαρμακευτική) και μετονομάζεται σε Πανεπιστήμιο.

Η Οδοντιατρική Σχολή του Κλουζ είναι το πρώτο τμήμα Ιατρικής εκπαίδευσης, που δημιουργήθηκε στη Ρουμανία.

Οι δραστηριότητες του τμήματος Οδοντιατρικής στο Κλουζ είναι πολυσχιδείς: ετήσιο συνέδριο, πανεπιστημιακό περιοδικό, εκδοτικός οίκος, ερευνητικές δραστηριότητες.

Τέλος, η Οδοντιατρική Σχολή του Κλούζ στη Ρουμανία,έχει διεθνείς δραστηριότητες και συνεργασίες με: AMEE, CIDMEF, CID, EAFP, EUA, HUMANE, WN, IEP, PHARMEF.

Εισαγωγή στην Οδοντιατρική Σχολή του Κλουζ

Για την εισαγωγή στην Οδοντιατρική σχολή του Κλούζ, οι υποψήφιοι αξιολογούνται, με βάση τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, το βιογραφικό, το εθελοντικό τους προφίλ, το επίπεδο της αγγλικής γλώσσας, τα αποτελέσματα ψυχομετρικού τεστ, προηγούμενες ανώτατες σπουδές.

Δίδακτρα Οδοντιατρικής

Τα δίδακτρα στην Οδοντιατρική Σχολή του  Κλουζ είναι 8.000 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος.

Κόστος ζωής στο Κλουζ

Το μηνιαίο κόστος ζωής στο Κλουζ είναι 750-850 ευρώ.

Η πόλη του Κλουζ στη Ρουμανία

Η Κλουζ- Νάποκα (Cluj- Napoca) ευρίσκεται στο Β.Δ. τμήμα της Ρουμανίας στην ιστορική περιοχή της Τρανσιλβανίας αποτελώντας την κυρίαρχη πόλη της και όντας η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας με 325.000 κατοίκους.

Η ιστορία του Κλουζ ξεκινά την προρωμαϊκή εποχή με οικισμούς αν και καταγράφεται οικισμός από τη Νεολιθική Περίοδο, με τις εποχές Χαλκού και Σιδήρου να καταγράφονται ίχνη Θρακών – Δακών και Κελτών. 

 Η πρώτη εξέλιξη της πόλης χρονολογείται το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, με την εγκατάσταση πολλών συντεχνιών και αριστοκρατών, βάζοντας την πόλη στο κάδρο του εμπορίου και της βιοτεχνικής παραγωγής.

Σήμερα η πόλη του Κλουζ στη Ρουμανία είναι ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά, επιχειρηματικά, πολιτιστικά κέντρα της Ρουμανίας.

Παράλληλα και πνευματικό κέντρο με το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας το Babes- Bolyai, το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Iuliu Hatieganu, το Πολυτεχνείο, την Κτηνιατρική Σχολή, τη Μουσική Ακαδημία, το Universita Art and Design, συγκεντρώνει πλέον των 25.000 φοιτητών, σημαντικό τμήμα των οποίων είναι οι διεθνείς φοιτητές.

Ο επισκέπτης της πόλης του Κλούζ δεν έχει τι να πρωτοδεί:  Μνημεία, Εκκλησίες, Μουσεία, Κήπους, Πάρκα, Όπερα.

Σημαντικός είναι ο εναλλακτικός τουρισμός: Ορειβασία, πεζοπορία, ποδηλασία, κωπηλασία, χειμερινά σπορ, στα μονοπάτια των Καρπαθίων ή και στην υπέροχη Μπουκοβίνα.