ΣΠΟΥΔΕΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ- ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΓΛΟΦΩΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΙΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ (FACULTY OF MEDICAL BIOENGINEERING – UNIVERSITY OF MEDICINE AND PHARMACY ‘GRIGORE T. POPA- IASI)

Αγγλόφωνες σπουδές Βιοϊατρικής-Βιοτεχνολογίας (Medical Bioengineering) στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ιασίου, στη Ρουμανία, με παράδοση μακρόχρονη σε σπουδές Ελλήνων φοιτητών.

Το τμήμα Βιοτεχνολογίας δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 90 και από το 1994 αυξάνεται ραγδαία η δημοτικότητά του σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και πανευρωπαϊκά, συνδυάζοντας θεωρητική εκπαίδευση, εργαστηριακή εφαρμογή αλλά και πρακτική εφαρμογή στο Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας και στις κλινικές.

Το Faculty of Medical Bioengineering στο Ιάσιο, είναι το πρώτο τμήμα που δημιουργήθηκε στη Ρουμανία, γνωρίζοντας, όπως και ο τομέας πρωτοφανή άνθιση και ανάπτυξη. 

Εκπαιδεύει ειδικούς με γνώσεις και δεξιότητες στον βιοϊατρικό τομέα ήτοι: στην εφαρμογή εννοιών και μεθόδων μηχανικής, βιολογίας, ιατρικής, φυσιολογίας, φυσικής, στην επιστήμη υλικών, στη χημεία, στα μαθηματικά και στην επιστήμη των υπολογιστών, στην ανάπτυξη μεθόδων και τεχνολογιών, για την επίλυση προβλημάτων ανθρώπινης υγείας.

Το τμήμα Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου στη Ρουμανία, εκπαιδεύει τους φοιτητές από το μοριακό έως το συστημικό επίπεδο, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη νέων βιολογικών προϊόντων, υλικών, διαδικασιών, εμφυτευμάτων, για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ασθενειών, με στόχο την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών.

Το τμήμα της Βιοτεχνολογίας- Βιοιατρικής του Πανεπιστημίου του Ιασίου στη Ρουμανία, είναι ιδρυτής του BSA (Bioengineering Students Association) οργανισμός που είναι μέλος της ANOSR, και πιστοποιημένο από το ARACIS / IEP-EUA.

Εισαγωγή στο τμήμα Βιοιατρικής – Βιοτεχνολογίας του Ιασίου 

Η εισαγωγή των υποψηφίων φοιτητών γίνεται με αξιολόγηση και μοριοδότηση των: επιδόσεων στο Λύκειο (συνολικά αλλά και ανά μαθησιακό τομέα), το επίπεδο πιστοποίησης (σταθμισμένης) της αγγλικής γλώσσας, το Personal Statement, τις εθελοντικές δράσεις και τις δραστηριότητες στον τομέα υγείας.

Δίδακτρα Βιοιατρικής- Βιοτεχνολογίας

Τα δίδακτρα του τμήματος Βιοιατρικής- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Ιασίου είναι 2.500 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος.

Κόστος ζωής στην πόλη του Ιασίου

Το μηνιαίο κόστος ζωής για έναν φοιτητή στην πόλη του Ιασίου είναι 700-800 ευρώ ανά μήνα.

Η πόλη του Ιασίου στη Ρουμανία

Οι σπουδές Κτηνιατρικής στο Ιάσιο της Ρουμανίας είναι μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές των Ελλήνων υποψήφιων φοιτητών και οι αιτίες αυτής της επιλογής δεν είναι μόνο ακαδημαϊκές.

Το Ιάσιο είναι μία από τις πλέον φιλελληνικές πόλεις και από τις πλέον γοητευτικές και συναρπαστικές για τον φοιτητή.

Το Ιάσιο, γνωστό και ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρουμανίας και το κυρίαρχο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ρουμανίας, με πληθυσμό 300.000 κατοίκων (4η πολυπληθέστερη πόλη στη χώρα).

Η οικονομική ευρωστία του Ιασίου βασίζεται στον τομέα των υπηρεσιών (εκπαίδευση, υγεία, τράπεζες, τεχνολογία, έρευνα, πολιτισμό, τουρισμό), χωρίς να υπολείπεται στη βιομηχανική ανάπτυξη (αυτοκίνητα, φάρμακα, μεταλλουργία, βιομηχανικό εξοπλισμό, ενέργεια, υφάσματα, ρούχα, οικιακές συσκευές, τρόφιμα) αλλά και με πολλές διακρίσεις των αμπελώνων και των κρασιών της.

Το Ιάσιο είναι η πόλη που ο Αλέξανδρος Υψηλάντης επέλεξε να κηρύξει την ελληνική επανάσταση (24/02/1821) ως κέντρο του Ελληνισμού και της Φιλική Εταιρείας.

Το Ιάσιο έχει παρουσία ανθρώπινων κοινοτήτων από την προϊστορία και από τον 6ο αιώνα υπάρχουν σημαντικοί οικισμοί με χριστιανικό προσανατολισμό. Το 1561 ο Έλληνας Πρίγκιπας, Ιωάννης – Ιάκωβος Ηρακλείδης ίδρυσε σχολείο και Λουθηρανική εκκλησία.

Η πόλη του Ιασίου διαθέτει σπουδαία αρχιτεκτονικά ιστορικά μνημεία αλλά και έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Διαθέτει μεγάλη γκάμα δημοσίων χώρων, κήπων, πάρκων αλλά και φυσικά αξιοθέατα.

Ξεχωρίζει για τα θέατρα, τις ορχήστρες, τα μουσεία, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις πνευματικές δράσεις και τα φεστιβάλ.

Τέλος φιλοξενεί ιστορικά Πανεπιστήμια: Πανεπιστήμιο Ioan Cuza, Πολυτεχνείο George Asachi, Γεωπονική και Κτηνιατρική Σχολή, Ιατρικό και Φαρμακευτικό Πανεπιστήμιο Grigore T. Popa, το Πανεπιστήμιο  Apollonia και το Πανεπιστήμιο Petre  Adrei.