ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΓΓΛΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΙΑΣΙΟΥ (GREGORE POPA UNIVERISTY OF MEDICINE AND FARMACY IN IASI)

Η Ρουμανία είναι μία χώρα με μακρόχρονη παράδοση στον Ιατρικό τομέα, με σύστημα υγείας και περίθαλψης από τον 18ο αιώνα. Στο Ιάσιο το νοσοκομείο St. Spyridon (1757) είναι το μεγαλύτερο στη Β.Α. Ρουμανία και ένα από τα μεγαλύτερα της Ρουμανίας.

Το 1859 ιδρύθηκε η Χειρουργική Σχολή του Ιασίου (το πρώτο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρουμανία). Το 1879 η Ιατρική Σχολή ενετάχθη στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου και το 1948, μαζί με την Οδοντιατρική και Φαρμακευτική Σχολή ενοποιήθηκαν και το 1991 μετονομάσθηκαν σε Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής Gregore Popa. 

Από το 2007 με την ένταξη της Ρουμανίας στην Ε.Ε. το Πανεπιστήμιο προσχώρησε στη συνθήκη της Μπολόνια.

Η Οδοντιατρική Σχολή είναι πλέον 6ετούς φοίτησης με 360 E.C.T.S. και διαθέτει Αγγλόφωνο και Γαλλόφωνο τμήμα Σπουδών.

Παράλληλα έχει δημιουργήσει διεθνείς συνεργασίες:

  • Γερμανία (Φράιμπουργκ)
  • Γαλλία (Λυών, Αμιένη) 
  • Ιταλία (Τορίνο, Πάρμα)

Η Οδοντιατρική Σχολή του Ιασίου είναι πλήρες μέλος των: 

-ADEE (Association for Dental Education of Europe)

– CIDCDF (Conference International des Doyens Chirugiens Dentistes Francophones). 

Εισαγωγή υποψηφίων στην Οδοντιατρική Σχολή του Ιασίου

Οι υποψήφιοι φοιτητές αξιολογούνται (μόρια) με βάση την ακαδημαϊκή τους πορεία, το εθελοντικό προφίλ, το επίπεδο γλώσσας (Αγγλικά- Γαλλικά), την προσωπικότητα τους, τις ενδεχόμενες προηγηθείσες Πανεπιστημιακές σπουδές.

Δίδακτρα Οδοντιατρικής 

Τα δίδακτρα της Οδοντιατρικής Σχολής του Ιασίου είναι 7.500 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος.

 

Κόστος ζωής

Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης ενός φοιτητή είναι 700-850 ευρώ.

Η πόλη του Ιασίου στη Ρουμανία

Οι σπουδές Κτηνιατρικής στο Ιάσιο της Ρουμανίας είναι μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές των Ελλήνων υποψήφιων φοιτητών και οι αιτίες αυτής της επιλογής δεν είναι μόνο ακαδημαϊκές.

Το Ιάσιο είναι μία από τις πλέον φιλελληνικές πόλεις και από τις πλέον γοητευτικές και συναρπαστικές για τον φοιτητή.

Το Ιάσιο, γνωστό και ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρουμανίας και το κυρίαρχο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ρουμανίας, με πληθυσμό 300.000 κατοίκων (4η πολυπληθέστερη πόλη στη χώρα).

Η οικονομική ευρωστία του Ιασίου βασίζεται στον τομέα των υπηρεσιών (εκπαίδευση, υγεία, τράπεζες, τεχνολογία, έρευνα, πολιτισμό, τουρισμό), χωρίς να υπολείπεται στη βιομηχανική ανάπτυξη (αυτοκίνητα, φάρμακα, μεταλλουργία, βιομηχανικό εξοπλισμό, ενέργεια, υφάσματα, ρούχα, οικιακές συσκευές, τρόφιμα) αλλά και με πολλές διακρίσεις των αμπελώνων και των κρασιών της.

Το Ιάσιο είναι η πόλη που ο Αλέξανδρος Υψηλάντης επέλεξε να κηρύξει την ελληνική επανάσταση (24/02/1821) ως κέντρο του Ελληνισμού και της Φιλική Εταιρείας.

Το Ιάσιο έχει παρουσία ανθρώπινων κοινοτήτων από την προϊστορία και από τον 6ο αιώνα υπάρχουν σημαντικοί οικισμοί με χριστιανικό προσανατολισμό. Το 1561 ο Έλληνας Πρίγκιπας, Ιωάννης – Ιάκωβος Ηρακλείδης ίδρυσε σχολείο και Λουθηρανική εκκλησία.

Η πόλη του Ιασίου διαθέτει σπουδαία αρχιτεκτονικά ιστορικά μνημεία αλλά και έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Διαθέτει μεγάλη γκάμα δημοσίων χώρων, κήπων, πάρκων αλλά και φυσικά αξιοθέατα.

Ξεχωρίζει για τα θέατρα, τις ορχήστρες, τα μουσεία, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις πνευματικές δράσεις και τα φεστιβάλ.

Τέλος φιλοξενεί ιστορικά Πανεπιστήμια: Πανεπιστήμιο Ioan Cuza, Πολυτεχνείο George Asachi, Γεωπονική και Κτηνιατρική Σχολή, Ιατρικό και Φαρμακευτικό Πανεπιστήμιο Grigore T. Popa, το Πανεπιστήμιο  Apollonia και το Πανεπιστήμιο Petre  Adrei.