ΑΓΓΛΟΦΩΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΙΑΣΙΟΥ (UNIVERSITY OF AGRICULTURAL SCIENCES AND VETERINARY MEDICINE)

Αγγλόφωνες σπουδές Κτηνιατρικής στο Ιάσιο της Ρουμανίας, σε ένα Πανεπιστήμιο δημοφιλή προορισμό των Ελλήνων φοιτητών.

Ένα αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής, στο Ιάσιο της Ρουμανίας με ιστορία εκπαιδευτική, από τά μέσα  του  18ου αιώνα.

Από το 1842 ο Iou Ionescu δημιούργησε τις πρώτες τάξεις μαθημάτων γεωργικής εκπαίδευσης. Από το 1910 με τη δημιουργία του τμήματος Γεωργικής Χημείας ξεκίνησαν διδασκαλίες σχετικά με τη διατροφή των ζώων.

Από το 1913 λειτούργησε τμήμα κτηνιατρικής και το 1961 ιδρύθηκε αυτόνομη Κτηνιατρική Σχολή με εξοπλισμό βασισμένο στη σύγχρονη τεχνολογία, με 5ετές πρόγραμμα σπουδών.

Η επανίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου στη Ρουμανία,γίνεται το 1986 ως Faculty of Animal Hasbrandy and Veterinary Medicine και το 1990 πλέον ως Faculty of Veterinary Medicine στα πλαίσια του University of Agricultural Science Veterinary Medicine, με 6ετές πρόγραμμα (ενσωματωμένο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Master)

Στο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής του Ιασίου λειτουργεί 3ετές πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών (PhD).

Η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ιασίου στη Ρουμανία, έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 αποφοίτους, που εργάζονται ως ειδικοί σε όλους τους τομείς του επαγγέλματος, σε όλες τις ηπείρους του κόσμου.

Με την ένταξη της Ρουμανίας στην Ε.Ε. (2007) η Κτηνιατρική Σχολή του Ιασίου, στη Ρουμανία, προσαρμόζει το περιεχόμενο των προγραμμάτων της σύμφωνα με τη Συνθήκη της Μπολόνια, δημιουργώντας παράλληλα σχέσεις συνεργασίας με Πανεπιστήμια Κτηνιατρικής με πολλές χώρες της Ε.Ε.

Γόνιμες συνεργασίες διαμορφώνονται με κορυφαία ερευνητικά Ινστιτούτα (Pasteur Institute in Paris) μεταφέροντας τεχνογνωσία ερευνητική.

Το ερευνητικό κέντρο της Κτηνιατρικής Σχολής του Ιασίου (University Veterinary Medicine Research Centre) είναι πιστοποιημένο από το 2007 με ερευνητικά πεδία: Animal and Compared Pathology, Hygiene and Environmental Protection, Animal and Public Health.

Το Γεωργικό και Κτηνιατρικό Πανεπιστήμιο του Ιασίου απασχολεί 200 καθηγητές και φιλοξενεί 4450 φοιτητές, στις 4 Σχολές του (Veterinary Medicine, Food and Animal Sciences, Horticulture, Agriculture).

Προϋποθέσεις εισαγωγής στην Κτηνιατρική Σχολή του Ιασίου

Η αξιολόγηση των υποψήφιων φοιτητών βασίζεται στον ακαδημαϊκό φάκελο του υποψηφίου (Βαθμολογίες, επιδόσεις, διακρίσεις, επίπεδο αγγλικών) και σε μία προσωπική συνέντευξη (70% ο φάκελος και 30% η συνέντευξη).

Δίδακτρα Κτηνιατρικής Σχολής του Ιασίου 

Τα δίδακτρα του Πανεπιστημίου του Ιασίου στη Ρουμανία, είναι 4.500 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος.

Κόστος διαβίωσης στο Ιάσιο

Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης στο Ιάσιο της Ρουμανίας,είναι 700-800 ευρώ με αυτόνομη διαμονή σε διαμέρισμα.

Η πόλη του Ιασίου στη Ρουμανία

Οι σπουδές Κτηνιατρικής στο Ιάσιο της Ρουμανίας είναι μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές των Ελλήνων υποψήφιων φοιτητών και οι αιτίες αυτής της επιλογής δεν είναι μόνο ακαδημαϊκές.

Το Ιάσιο είναι μία από τις πλέον φιλελληνικές πόλεις και από τις πλέον γοητευτικές και συναρπαστικές για τον φοιτητή.

Το Ιάσιο, γνωστό και ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρουμανίας και το κυρίαρχο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ρουμανίας, με πληθυσμό 300.000 κατοίκων (4η πολυπληθέστερη πόλη στη χώρα).

Η οικονομική ευρωστία του Ιασίου βασίζεται στον τομέα των υπηρεσιών (εκπαίδευση, υγεία, τράπεζες, τεχνολογία, έρευνα, πολιτισμό, τουρισμό), χωρίς να υπολείπεται στη βιομηχανική ανάπτυξη (αυτοκίνητα, φάρμακα, μεταλλουργία, βιομηχανικό εξοπλισμό, ενέργεια, υφάσματα, ρούχα, οικιακές συσκευές, τρόφιμα) αλλά και με πολλές διακρίσεις των αμπελώνων και των κρασιών της.

Το Ιάσιο είναι η πόλη που ο Αλέξανδρος Υψηλάντης επέλεξε να κηρύξει την ελληνική επανάσταση (24/02/1821) ως κέντρο του Ελληνισμού και της Φιλική Εταιρείας.

Το Ιάσιο έχει παρουσία ανθρώπινων κοινοτήτων από την προϊστορία και από τον 6ο αιώνα υπάρχουν σημαντικοί οικισμοί με χριστιανικό προσανατολισμό. Το 1561 ο Έλληνας Πρίγκιπας, Ιωάννης – Ιάκωβος Ηρακλείδης ίδρυσε σχολείο και Λουθηρανική εκκλησία.

Η πόλη του Ιασίου διαθέτει σπουδαία αρχιτεκτονικά ιστορικά μνημεία αλλά και έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Διαθέτει μεγάλη γκάμα δημοσίων χώρων, κήπων, πάρκων αλλά και φυσικά αξιοθέατα.

Ξεχωρίζει για τα θέατρα, τις ορχήστρες, τα μουσεία, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις πνευματικές δράσεις και τα φεστιβάλ.

Τέλος φιλοξενεί ιστορικά Πανεπιστήμια: Πανεπιστήμιο Ioan Cuza, Πολυτεχνείο George Asachi, Γεωπονική και Κτηνιατρική Σχολή, Ιατρικό και Φαρμακευτικό Πανεπιστήμιο Grigore T. Popa, το Πανεπιστήμιο  Apollonia και το Πανεπιστήμιο Petre  Adrei.