ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΓΓΛΟΦΩΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΤΙΜΙΣΟΑΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ (THE BANAT UNIVERISTY OF AGRICULTURAL SCIENCES AND VETERINARY MEDICINE ‘’KING MIHAI I OF ROMANIA’’)
Η Γεωπονική σχολή της Τιμισοάρα στη Ρουμανία συμπληρώνει 78 χρόνια ζωής από την κανονιστική πράξη δημιουργίας της ως τμήμα του Πολυτεχνείου της Τιμισοάρα.
Από το 1948 μέχρι το 1976 απαντάται ραγδαία ανάπτυξη της γεωπονικής εκπαίδευσης στην Τιμισοάρα.
Δημιουργήθηκε νέα Πανεπιστημιούπολη (Campus) με την ενοποίηση των διάσπαρτων χώρων μάθησης, των εργαστηρίων, των ερευνητικών δραστηριοτήτων, των μικροπαραγωγών, δραστηριοτήτων προς εκπαιδευτικό όφελος, των ξενώνων, των χώρων άθλησης και αναψυχής.
Η Πανεπιστημιούπολη της Γεωπονικής Σχολής στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας,την εποχή εκείνη ήταν από τις πλέον σύγχρονες Πανεπιστημιουπόλεις στην Ευρώπη.
Το 1990 μετονομάζεται το Πανεπιστήμιο ως Banat University και μέχρι το 2004 αναδιατάσσεται και εκσυγχρονίζεται σύμφωνα με τα νέα Ευρωπαϊκά πρότυπα (2004) και ακολουθεί τη συνθήκη της Μπολόνια ως Faculty of Agriculture με 4ετή φοίτηση, 240 ECTS για την απόκτηση Bachelor, διετή μεταπτυχιακά προγράμματα (Master) 120 ECTS και 3ετές πρόγραμμα για την απόκτηση PhD (180 ECTS).
Δίδακτρα Γεωπονικής Σχολής της Τιμισοάρα
Τα δίδακτρα είναι 2.700 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος. Παρέχονται υποτροφίες από το 1ο έτος σπουδών.
Εισαγωγή του υποψηφίου στη Γεωπονική Σχολή
Η εισαγωγή του υποψηφίου στη Γεωπονική Σχολή της Τιμισοάρα στη Ρουμανία, γίνεται με αξιολόγηση φακέλου – profile και interview.
Κόστος ζωής στην πόλη της Τιμισοάρα
Το κόστος ζωής ενός φοιτητή είναι 700-850 ευρώ ανά μήνα.
Η πόλη της Τιμισοάρα στη Ρουμανία
Η Τιμισοάρα είναι η τρίτη πολυπληθέστερη πόλη της Ρουμανίας, με 320.000 κατοίκους και κατοικήθηκε από τους αρχαίους χρόνους με πρώτο αναγνωρισμένο πολιτισμό (Δάκες) με πρώτη αναφορά της πόλης τον μεσαίωνα.
Η οικονομική και πολιτιστική της εξέλιξης, ξεκινά δυναμικά το 1315 όταν ο Κάρολος ο Α΄(Αυστροουγγαρία) μετέφερε την κατοικία στην πόλη.
Η οικονομική της ανάπτυξη συνεχίσθηκε μετά το 1849 όταν η στρατηγική της θέση την «ανέδειξε» πρωτεύουσα της Αμβουργιανής επαρχίας.
Το 1853 η πόλη απέκτησε τηλεγραφία, το 1857 φωτισμό δρόμων, το 1857 κατασκευάσθηκε σιδηρόδρομος, το 1867απέκτησε ιππήλατο τραμ, (δεύτερη στην Ευρώπη), το 1884 απέκτησε δημόσιο ηλεκτροφωτισμό (πρώτη πόλη στην Ευρώπη) και το 1889 τα τραμ γίνονται ηλεκτρικά και αποκτά σταθμό πρώτων βοηθειών.
Η Βιομηχανική Επανάσταση βρίσκει την Τιμισοάρα με πλήθος καινοτομιών και έκρηξη μεταφορών, συνδέοντας τη Μαύρη Θάλασσα με την ενδοχώρα της Ευρώπης, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.
Στην Τιμισοάρα υπάρχουν σημαντικές ξένες επενδύσεις στη βιομηχανία.
Στην πόλη συναντά κανείς σπουδαία αξιοθέατα κτίρια από την εποχή της Αυστριακής Αυτοκρατορίας (πλατείες, Μέγαρα, Κάστρα, Πάρκα, Εκκλησίες, Μουσεία, Μέγαρα, θέατρα κ.λπ.).
Εκτός του Γεωπονικού και Κτηνιατρικού Πανεπιστημίου, στην Τιμισοάρα εδρεύουν: το Δυτικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής καθώς και το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο.