ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΑΓΓΛΟΦΩΝΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΥ ΙΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ (CIVIL ENGINEERING TO TECHNICAL UNIVERISTY OF IASI- GHEORGHE ASACHI- TUIASI)

Το αγγλόφωνο Πολυτεχνείο του Ιασίου στη Ρουμανία, έχει τη μεγαλύτερη παράδοση στις σπουδές μηχανικών στη Ρουμανία,, από το 1813 που έγιναν τα πρώτα μαθήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως Σχολή Τοπογράφων και Πολιτικών Μηχανικών, με ιδρυτή τον λόγιο Gheorge Asachi.

Σταθμοί στην ιστορία του Πολυτεχνείου του Ιασίου, είναι η Academia Mihaileana (1835), το Πανεπιστήμιο του Ιασίου (1860), το 1912 με την ένταξη της Σχολής Θετικών Επιστημών, το 1937 με την Πολυτεχνική Σχολή και το 1948 με το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο.

Το Μάιο του 1993 μετονομάσθηκε σε Technical University of Iasi- Gheorghe Asachi.

Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Η αγγλόφωνη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ιασίου στη Ρουμανία (Faculty of Civil Engineering and Building Services) έχει 4ετή διάρκεια και 240 ECTS σύμφωνα με τη συνθήκη της Μπολόνια, μεταπτυχιακά προγράμματα 2 ετών (120 ECTS) και PhD προγράμματα διάρκειας 3 ετών (180 ECTS).

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα τα 2 πρώτα έτη, μέσα από την παραδοσιακή μάθηση (διαλέξεις και σεμινάρια), τα εβδομαδιαία εργαστήρια με σύγχρονο εξοπλισμό, θέτουν ισχυρές βάσεις φυσικής, μαθηματικών και Τεχνολογίας Υλικών.

Στα 2 τελευταία έτη (3ο και 4ο) το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εβδομαδιαίες εργαστηριακές εργασίες αλλά και έργα που σχετίζονται με τη μελέτη κατασκευών, ετήσια πρακτικά projects. 

Τέλος, η πτυχιακή εργασία περιλαμβάνει συγκεκριμένο κατασκευαστικό έργο.

Τα εργαστήρια δομικών υλικών και κατασκευαστών είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο εξοπλισμό δομικών, ικανά να προσομοιώνουν πολύπλοκες συνθήκες.

Ο πίνακας ανακίνησης μεγίστου ωφέλιμου φορτίου 16 τόνων, που τέθηκε σε λειτουργία από το 2006, δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης πειραματικών διεργασιών σε δομικά μοντέλα μειωμένης ή πλήρους κλίμακας που υπόκεινται σε σεισμικά φορτία.

Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου του Ιασίου στη Ρουμανία διαθέτει υπερσύγχρονες υποδομές διδασκαλίας και έρευνας με 24 αίθουσες διαλέξεων, 33 αίθουσες σεμιναρίων, 30 εργαστήρια δοκιμών και 5 εργαστήρια προσομοίωσης πληροφορική και Η/Υ, τραπέζια ανακίνησης, αεροδυναμικές σήραγγες. 

Διεθνείς Συνεργασίες in Civil Engineering

Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ιασίου στη Ρουμανία, παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές του να έχουν πρόσβαση σε υποτροφίες και προγράμματα κατάρτισης σε σπουδαία Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία στην Ευρώπη.

University of Applied Sciences of Kontanz Ruhr University of Bochum, University of Sheffield, City University, University of East London, Universida du Catalunya, Firenze University, Universite de Reims, Universite d’ Artois , Universite d’ Orleans.

Technical University of Iasi, Gheorghe Asachi

Οι φοιτητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου  (Πολυτεχνείου) του Ιασίου στη Ρουμανία, απολαμβάνουν μια φιλική, άνετη και ασφαλή διαμονή και ατμόσφαιρα, έχοντας στη διάθεσή του ένα ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων σε άριστα πρότυπα. Στην Πανεπιστημιούπολη (μία από τις μεγαλύτερες στη Ρουμανία) απολαμβάνουν: σύγχρονες αίθουσες διαμονής, συμβουλευτικό κέντρο, εμπειρίες προσωπικής ανάπτυξης και εθελοντικών δράσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις, δωρεάν υπηρεσίες πλυντηρίου και καφετέριες σε προσιτές τιμές, δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Το Τεχνικό Πανεπιστημίου του Ιασίου στη Ρουμανία,  φιλοξενεί 13.184 φοιτητές με 683 Ακαδημαϊκούς.

Εισαγωγή στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο (Πολυτεχνείο) του Ιασίου

Η εισαγωγή γίνεται με αξιολόγηση του ακαδημαϊκού φακέλου με τις επιδόσεις στο Λύκειο (συνολικά και ανά γνωστικό πεδίο), το επίπεδο και οι βαθμοί Πιστοποίησης της αγγλικής γλώσσας (σταθμισμένες πιστοποιήσεις) και Interview.

Δίδακτρα για τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο Ιάσιο

 Τα δίδακτρα των φοιτητών στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο Ιάσιο στη Ρουμανία, ξεκινούν από 650 ευρώ ανά έτος.

Κόστος ζωής στην πόλη του Ιασίου

Το κόστος ζωής στο Ιάσιο είναι 700-800 ευρώ ανά μήνα.

Η πόλη του Ιασίου στη Ρουμανία

Οι σπουδές Κτηνιατρικής στο Ιάσιο της Ρουμανίας είναι μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές των Ελλήνων υποψήφιων φοιτητών και οι αιτίες αυτής της επιλογής δεν είναι μόνο ακαδημαϊκές.

Το Ιάσιο είναι μία από τις πλέον φιλελληνικές πόλεις και από τις πλέον γοητευτικές και συναρπαστικές για τον φοιτητή.

Το Ιάσιο, γνωστό και ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρουμανίας και το κυρίαρχο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ρουμανίας, με πληθυσμό 300.000 κατοίκων (4η πολυπληθέστερη πόλη στη χώρα).

Η οικονομική ευρωστία του Ιασίου βασίζεται στον τομέα των υπηρεσιών (εκπαίδευση, υγεία, τράπεζες, τεχνολογία, έρευνα, πολιτισμό, τουρισμό), χωρίς να υπολείπεται στη βιομηχανική ανάπτυξη (αυτοκίνητα, φάρμακα, μεταλλουργία, βιομηχανικό εξοπλισμό, ενέργεια, υφάσματα, ρούχα, οικιακές συσκευές, τρόφιμα) αλλά και με πολλές διακρίσεις των αμπελώνων και των κρασιών της.

Το Ιάσιο είναι η πόλη που ο Αλέξανδρος Υψηλάντης επέλεξε να κηρύξει την ελληνική επανάσταση (24/02/1821) ως κέντρο του Ελληνισμού και της Φιλική Εταιρείας.

Το Ιάσιο έχει παρουσία ανθρώπινων κοινοτήτων από την προϊστορία και από τον 6ο αιώνα υπάρχουν σημαντικοί οικισμοί με χριστιανικό προσανατολισμό. Το 1561 ο Έλληνας Πρίγκιπας, Ιωάννης – Ιάκωβος Ηρακλείδης ίδρυσε σχολείο και Λουθηρανική εκκλησία.

Η πόλη του Ιασίου διαθέτει σπουδαία αρχιτεκτονικά ιστορικά μνημεία αλλά και έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Διαθέτει μεγάλη γκάμα δημοσίων χώρων, κήπων, πάρκων αλλά και φυσικά αξιοθέατα.

Ξεχωρίζει για τα θέατρα, τις ορχήστρες, τα μουσεία, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις πνευματικές δράσεις και τα φεστιβάλ.

Τέλος φιλοξενεί ιστορικά Πανεπιστήμια: Πανεπιστήμιο Ioan Cuza, Πολυτεχνείο George Asachi, Γεωπονική και Κτηνιατρική Σχολή, Ιατρικό και Φαρμακευτικό Πανεπιστήμιο Grigore T. Popa, το Πανεπιστήμιο  Apollonia και το Πανεπιστήμιο Petre  Adrei.